Voetproblemen oplossen
Mijn zwemmers eczeem verdwijnt niet ondanks goede verzorging
- Was de voeten zonder zeep of met een zeep met een zure pH waarde.
- Droog de voeten na het wassen altijd goed af, ook tussen de tenen.
- Gebruik voor het afdrogen van de voeten een aparte handdoek en was deze na gebruik op 60°.
- Draag zo veel mogelijk sokken die vocht opnemen
- Draag schoenen die ventileren
- Gebruik zonodig een schimmeldodende voetcrème
- Behandel schoenen en sokken met een schimmeldodend middel
Wat kan ik doen tegen wintertenen?
Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn. Wanneer u last heeft van wintertenen kunt u het beste:
- vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken
- afwisselend koude en warme voetbaden nemen
- warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken)
- een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.
Wat kan ik doen tegen de (onaangename) geur van mijn voeten?
‘Zweetvoeten’ oftewel voeten die vies ruiken worden veroorzaakt door de afvalstoffen van de bacteriën in uw zweet. Door producten te gebruiken die het zweten tegengaan kunt u snel van uw zweetvoeten afkomen. Daarnaast helpen de volgende tips ook:
- Verwissel regelmatig (minimaal eenmaal per dag) uw sokken.
- Maak uw voeten iedere dag erg goed schoon. Ook tussen uw tenen!
- Draag, wanneer het klimaat dat toelaat, zoveel mogelijk open schoenen.
- Wissel ook per dag uw schoenen, leer houdt namelijk 48 uur het vocht vast.
Mijn voeten jeuken en branden, hoe kan dat?
De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijk te verhelpen d.m.v. medicatie. Ga hiervoor dus naar uw huisarts. Laat u dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.
Ik heb een zweer aan mijn voeten, wat kan ik nu het beste doen?
Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. U kunt het best naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Hij kan u ook medicatie geven om van de zweer af te komen.
Voetverzorging
Hoe kan ik een puimsteen het best gebruiken, op natte of op droge huid?
U kunt de puimsteen het beste gebruiken op een droge huid. Op deze manier wordt de te dikke huid het meest gelijkmatig weggehaald.
Hoe moet ik mijn teennagels knippen?
U kunt uw nagels het beste knippen met daarvoor bestemde schaartjes of teenknippers. Zorg ervoor dat u ze niet te rond afknipt (zo recht mogelijk) om ingroeien van de nagels te voorkomen. Daarnaast moet de nagel iets langer zijn dan de punt van uw teen.
Sporten
Hoe vaak moet ik mijn sportschoenen vernieuwen?
De meeste specialisten geven aan dat u na 500-1000 kilometer u uw sportschoenen het best kunt vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om uw knieën te ontlasten. Als algemene regel geldt dat u gemiddeld 1 maal per jaar uw schoenen moet vervangen wilt u nog goede steun aan de schoenen hebben.
Waar moet ik op letten wanneer ik sportschoenen koop?
Er zijn tientallen verschillende sport schoenen te koop, omdat elke sport zijn eigen belasting en een specifieke ondergrond kent. Tips voor het kopen van de juiste sportschoenen:
- Schoenen moeten de juiste pasvorm hebben: met voldoende ruimte in zowel de lengte als de breedte als de hoogte.
- Als u staat, moet de schoen 1 cm langer zijn dan de langste teen. Bij twijfel kunt u de binnenzool uit de schoen halen en op de zool staan om een goed beeld te krijgen van de ruimte. Ook moeten uw tenen in de hoogte voldoende bewegingsruimte hebben.
- Laat uw voeten elk jaar opmeten. Uw voeten veranderen van vorm naarmate u ouder wordt.
- Een stevig contrefort (hielversteviging) is belangrijk. Deze kap zit aan de achterkant van de schoen en mag niet gemakkelijk vervormen. Controleer dit door met uw duim stevig op dit deel van de schoen te drukken.
- Veter- en klittebandsluitingen op de wreef geven extra stabiliteit.
- Neem altijd uw eventuele zolen en ortheses mee bij het passen van uw schoenen. Zorg ervoor dat de zool vlak in uw schoen ligt.
Deze opsomming is niet voor iedere sportschoen van toepassing. Zo heeft een balletschoen een andere functie dan een hardloopschoen. Bij intenssief sporten speeld harlopen een rol. Daarom vindt u in gespecialiseerde sportschoen zaken vaak een loopband om u te helpen bij de keuze van uw schoenen. Ga voor de aankoop van sportschoenen naar een goede sportzaak en laat u uitgebreid informeren.
Zijn er special voorzorgsmaatregelen nodig wanneer ik veel (en sportief) ga wandelen?
Jazeker, wandelen is goed voor uw gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor uw voeten. Door een aantal maatregelen te nemen kunt u voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:
- Begin rustig, met korte afstanden en bouw dit langzaam op.
- Houd uw voeten schoon en droog tijdens het lopen.
- Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op uw voeten.
- Ga nooit alleen verre afstanden lopen. Wanneer er dan iets mis gaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel) dan is er altijd iemand in de buurt die u kan helpen.
- Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer u dit recht doet, komt er een te grote spanning op uw tenen, enkels en kuiten te staan.